Şimdi Arayın: 0506 709 55 15

Vücut Hareketleriyle Drone Kontrolü

Vücut Hareketleriyle Drone Kontrolü

İsviçredeki  araştırmacılar, kullanıcıların beden hareketleriyle drone'ları kontrol etmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. 

Drone üreticileri, kullanıcıların drone'u kolayca hareket ettirebilmesi için çeşitli takip mekanizmaları ve çok fonksiyonlu kumanda gibi araçlar geliştirse de drone kullanmak bazen zor olabiliyor. Örneğin havai fişek gösterisi esnasında drone'ları koruyabilmek veya herhangi bir afet bölgesinde drone'ların hassas bir şekilde ilerlemesini sağlamak gerçekten hobi amaçlı kullanımlara kıyasla son derece zor. İsviçrede yapılan araştırmaya göre (École Polytechnique Fédérale de Lausanne)'deki araştırmacılar drone'ları çok daha kolay yönlendirmek için farklı bir şeyi kullanmaya karar verdi: İnsan vücudu.

 

Uçma hissi sağlıyor 

Doğrudan drone'un kamerasından gelen görüntüyle yani birinci bakış açısıyla drone'ları kontrol etmenin şu an için en işlevsel yollardan biri olduğunu belirten araştırmacılar yine de bu yöntemin el ve beyin koordinasyonunun en doğal hale gelmesi için yeterli olmadığını düşünüyor. Bir süredir beden hareketleriyle drone'ların kontrol edilmesi üzerinde çalışan ekip, kullanıcıların drone'la bütünleşmesini ve Superman'in uçma anı gibi hissetmesini istiyor.

 

Amaçlarına ulaşmak için üzerinde 19 farklı kızılötesi sensör bulunan bir kıyafet hazırlayan araştırmacılar bir de drone simülasyonu oluşturdu. Daha sonra sistem 17 katılımcı ile birlikte test edildi. Katılımcılar taktıkları sanal gerçeklik gözlüğü ile drone'un kamerasından çevreyi gözlemlemeye başladı. Katılımcıların giydikleri kıyafet üst bedendeki kas aktivitelerini takip ederken ekip; olası sapmalardan kaçınmak ve daha güvenilir sonuçlar elde etmek için 19 sensörün sadece dördü ile simülasyondaki drone'u eşleştirdi. Böylece katılımcıların üst vücut hareketleri dört sensör tarafından tespit edildi ve drone'u yönlendirmek için kullanıldı.

 

Kumandadan daha başarılı 

Çalışmanın lideri Jenifer Miehlbradt'ın paylaştığı test sonuçları oldukça heyecan verici. Miehlbradt, vücutla kontrolün uçma hissi yarattığını ve sistemin hem duyarlılık hem de güvenilirlik açısından bir drone kumandasından çok daha başarılı olduğunu açıkladı. 

Tabi şu an için halen test ve geliştirme aşamasında olan sistemi, gerçek hayatta kullanmak ve sadece vücut hareketleriyle drone'ları kontrol etmek için beklememiz gerekecek. Araştırmacılar yeni yöntemin birkaç yıl içinde drone kumandaları yerine kullanılmaya başlayacağını düşünüyor. Tabi bu yöntemi sadece ''vücut ile drone'ları kontrol etme'' olarak özetlersek ekibin başarısına haksızlık etmiş oluruz zira araştırmacıların da belirttiği gibi yöntem adeta sınırsız bir kullanım alanına sahip. Yöntemin kullanıma sunulması halinde drone'lar için tehlikeli olan noktalarda insan vücuduyla süzülmek mümkün olacak. Oyunlarda ve farklı aktivitelerde de kullanılması mümkün olan sistem hareket özgürlüğü kısıtlı olan engelli bireyler için de oldukça kullanışlı olabilir. 


Facebook Twitter Google+ LinkedIn Pinterest Addthis